WINTERUITVERKOOP KORTINGEN TOT 50% - SHOP NU

Exploring Dickies' Deep Roots in Music

Op zoek naar Dickies' Roots in de Muziek

GEMEENSCHAP| 13.05.2021

In de loop der jaren zijn wij de onofficiële outfit leveranciers geworden van muzikanten en muziekliefhebbers overal ter wereld. Dit is niet zomaar ineens gebeurd; het was een lang proces waarin verschillende muziekstromingen en subculturen Dickies gingen dragen en er hun eigen draai aan gaven.

Je denkt misschien dat onze populariteit vooral te danken is aan de weerbaarheid van onze schoenen en kleding die tegen een stootje kunnen in de moshpit van een live optreden. Ook voor een goede stagedive is het fijn om te weten dat je broek die sprong overleeft zonder scheuren.

Echter, als je iets dieper kijkt, zal je zien dat onze roots in de muziekwereld niet enkel oppervlakkig zijn. In dit artikel gaan we wat dieper ingaan op ons verhaal. Dus zet een lekker deuntje op en lees vooral verder om te ontdekken waar onze roots in de muziek liggen. Mocht je wat muziek inspiratie willen opdoen, luister dan eens naar ons Dickies Spotify-kanaal, waar je een heerlijke playlist vindt die ons skateteam samenstelde.

Hoe het allemaal begon

Muziek zit als sinds onze oprichting in 1922 in ons DNA. Dickies' medeoprichter EE "Colonel" Dickie hield van muziek, zoals je in de foto hierboven kunt zien. De Colonel staat hier voor de allereerste Dickies fabriek in Fort Worth, Texas.

Onze roots in de hedendaagse muziek vinden hun oorsprong in de jaren 80 in Zuid-Californië. Latino's en Amerikanen van Zuid-Amerikaanse afkomst droegen massaal onze schoenen. En ook skaters waren er al vroeg bij.

Dickies’ creatieveling Patrick Hufschmid maakt hier een unieke elektrische gitaar voor onze Meet the Makers-serie.

 

Dickies en de hiphop-wereld

Bekende hiphop-iconen raakten in de jaren 90 geïnspireerd door de Latino-cultuur en ook zij begonnen Dickies te dragen. Hiphop en mode gaan perfect samen en je vindt tal van referenties naar mode terug in de teksten. Dit leidde tot enkele grote samenwerkingen zoals Biggie en Versace. In die tijd zag je ook grote sterren zoals Tupac en de Beasty Boys geregeld in Dickies rondlopen.

Tupac had zijn eigen unieke Dickies' Denim Bib Overall met zijn kenmerkende slogan "THUG LIFE". Deze look was de inspiratie voor Eminem die tijdens zijn beginperiode het podium opkwam met een kettingzaag, een ijshockeymasker zoals Jason in Freddy vs Jason en een Dickies' Denim Bib Overall. Deze Denim Bib Overall is ook vandaag de dag nog steeds een populair kledingstuk.

Ook Snoop Dogg was van grote invloed op het imago van Dickies in de hiphopcultuur. Hij droeg ons Overhemd met Korte Mouwen en een 874 Original Werkbroek. Hij droeg deze broek een paar maten te groot om de baggy look te creëren die in was in die periode.

Onze invloed op de hiphopcultuur duurt nog altijd voort. Twee van de best geklede hiphop-sterren, A$AP Rocky en Kanye West, dragen geregeld kleding met het kenmerkende Dickies-logo. Beiden laten zien dat minimalisme scoort is en dat je een mode-icoon kunt zijn door haute couture te combineren met meer dagelijkse kleding.

 

Dickies en Pop-Punk

Niet lang na onze eerste populariteit in de hiphopscene, doken er eind jaren 90 een groot aantal pop-punk en skate punk-groepen op. Bands zoals Blink-182 en Sum 41 raakten geïnspireerd door zowel de hiphop-scene als de skatecultuur.

Sterren uit deze subcultuur, zoals Travis Barker van Blink-182, droegen geregeld onze kleding zoals de Millerville Cargoshort met verschillende broekzakken, gecombineerd met hoog opgetrokken witte sokken. Deze look doet het trouwens nog steeds erg goed. Het zal je daarom niet verbazen dat we een vaste waarde zijn geworden in deze subcultuur.

 

Dickies en Alternative Metal

Terwijl Dickies in de jaren 80 en 90 aan populariteit won in genres met een mainstream aantrekkingskracht, kregen we ook voet aan de grond in alternatieve groepen zoals metal, grunge, hardcore en emo, om er maar een paar te noemen.

Alternative metal begon rond dezelfde tijd als pop punk op te komen en het creëerde een compleet nieuwe subcultuur en een eigen modesmaak die afweek van de mainstream. Denk hierbij aan sportkleding, T-shirts van bands, wijde broeken (echt, echt wijd) en portemonnees die met ketting aan de broek hingen.

Dickies werd een steunpilaar in deze scene. Iconen als Chino Moreno van Deftones liepen rond met een 874 Original Werkbroek van een paar maten te groot. Ze kozen verschillende kleuren, waaronder bruin, blauw en kaki. De volgende keer dat je weer een optreden bij kunt wonen, kijk maar eens hoeveel Dickies-logo's je er kunt vinden!

Dickies maker Laurie Vincent van "Slaves" in zijn studio als onderdeel van onze Meet the Makers series.

 

Dickies en de Mainstream

In de jaren 90 was MTV een grote drijfveer achter de populariteit van verschillende jeugd culturen. Dit was uiteraard voordat er sociale netwerken waren, eeuwen geleden dus. MTV bepaalde welke bands zendtijd kregen. Zij hadden invloed op meerdere genres, waaronder hiphop, pop punk en alternative metal. Deze bands lieten het grote publiek kennis maken met Dickies en de bal ging gestaag rollen.

Al snel hadden we een basis groot genoeg om ons niet alleen op subculturen maar ook de grote massa te richten met sterren zoals Gwen Stefani en Madonna die Dickies begonnen te dragen. Wij zijn op die voet doorgegaan en hebben andere mainstream-sterren gekleed met onze kleding waaronder Jaden Smith en Justin Bieber.

 

Het draait allemaal om authenticiteit

Wij houden hier bij Dickies allemaal van muziek. Hoewel het nooit onze bedoeling was om onze wortels zo diep in de verschillende muziekculturen te planten, gebeurde het eigenlijk op geheel natuurlijke wijze. Waarom? Wij denken dat het te maken heeft met authenticiteit. Wij richten ons al bijna 100 jaar op het maken van producten die weerbaar zijn en betaalbaar. In een markt waar velen pakken wat ze pakken kunnen zonder iets terug te geven, vallen authentieke merken al snel op. Het helpt ook als je broeken heelhuids terugkomen uit een moshpit.

We willen de hiphop-sterren, punk-iconen en alternative metal-voorlopers en alle andere genres bedanken voor het vertrouwen dat ze getoond hebben in Dickies, jaar na jaar. We kijken ernaar uit om nieuwe stromingen in de Dickies-familie te verwelkomen.


  1. Millerville Short Skate Pants by Dickieslife - view 1
    Millerville Short
    75,00 €

READ OUR RELATED BLOGS

Why skaters love Dickies

In the 90’s Dickies were made popular by Julien Stranger and the Anti-Hero team and SF Based skaters, as well as the Zero Team/ Toy Machine Team (1996) Donny Barley, Jamie Thomas, and Adrian Lopez. They made it cool, and by skating in it, the influence started...

Read more
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
SKATE 23.10.2020
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
*Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven