WINTERUITVERKOOP KORTINGEN TOT 50% - SHOP NU

30 Top Gardening Tips And Hacks

30 Tips en Trucs voor Tuinieren

GEMEENSCHAP| 07.05.2021

Hou je van tuinieren? We hebben 30 van de beste tuintips en trucs voor je op een rijtje gezet om je het leven makkelijker te maken. Of je nu een professional bent of net begint met tuinieren, we hebben voor elk wat wils – van tips en trucs voor beginners om jouw planten sneller te laten groeien tot decoratie-ideeën voor je tuin, ruimtebesparende tips voor kleine tuinen en nog veel meer. Haal je tuingereedschap van onder het stof vandaan en hou je groene vingers in de aanslag om deze eenvoudige ideeën voor je tuin tot een succes te brengen.

1. Bewaar gereedschap in bouwzand

Voorkom roest op je gereedschap door deze in een met zand gevulde bloempot te bewaren. Vul een terracotta pot met bouwzand en roer er wat minerale olie door om het zand te bevochtigen - het mengsel van de twee zal je gereedschap voorzichtig reinigen en voorkomen dat het gaat roesten. 

 

2. Transformeer een schoenen organiser in een verticale kruidentuin

Dit is een geweldige hack voor kleinere ruimtes buiten, perfect om een balkon om te toveren in een kruidentuin of om de zijkant van je tuinhuisje optimaal te benutten. Neem een organiser voor schoenen en vul elk segment met potgrond. Nu hoef je alleen maar je favoriete kruiden in de zakjes te planten - kies voor een ander kruid in elk compartiment of elke rij. Met wat zonlicht, een beetje zorg en aandacht heb je een bloeiende kruidentuin in een handomdraai!

 

3. Gebruik oud koffiedik om jouw grond te bemesten

Als je een koffiedrinker bent, kun je je overgebleven koffiedik goed gebruiken door het door de potgrond van je planten te mengen. Sommige koffiewinkels geven zelfs zakken koffiedik weg voor dit doel, dus vraag zeker eens rond! Gemalen koffie werkt goed als een langzaam vrijkomende meststof. Strooi deze dun uit over je aarde of voeg ze toe aan je composthoop en laat de koffie z'n werk doen.

 

4. Help potgrond vochtig te houden met keukenpapier

Als je een indoor jungle hebt bij je thuis en je gaat een paar dagen weg, hoef je je geen zorgen te maken over iemand die je planten water kan geven - het enige wat je nodig hebt zijn wat papieren zakdoekjes of keukenrol om het zware werk voor je te doen. Deze manier is snel en eenvoudig en zorgt ervoor dat je planten dagenlang vocht vasthouden, zodat je niet thuiskomt naar uitgedroogde planten. 

Het enige wat je hoeft te doen is wat keukenpapier zo strak mogelijk oprollen zonder dit te laten breken. Stop de uiteinden in een glas water en leg de andere kant van deze papieren rol in de potgrond van je plant. De zakdoekjes gaan het water uit het glas opzuigen en het gelijkmatig over de grond verdelen om je planten gehydrateerd te houden.

 

5. Gebruik oude plastic flessen als gieter

Laat je oude plastic flessen niet verloren gaan: transformeer ze in gieters! Dit is niet alleen een geweldige tip voor beginnende tuiniers; ook kinderen met groene vingers zullen het geweldig vinden dat ze mee kunnen helpen in de tuin. Was oude melkflessen grondig af en gebruik dan een hamer en spijkers of een mes om gaten in het deksel te boren, en nog een in de handgreep, als je fles er een heeft. Vul ze daarna met water en gebruik ze als een handige gieter voor planten binnen of buiten!

 

6. Bouw gebruikte melkkartons om tot mini-tuinkassen

Een andere toepassing voor gebruikte melkkartons is om er mini-tuinkassen van te maken! Snijd de bodem van de fles af en bewaar deze om je zaadjes in te planten. Doe de bovenkant dicht en plak plakband om het melkkarton heen om het vocht binnen te houden. Zet vervolgens de 'broeikas' op een vensterbank met zon. Controleer het om de paar dagen en besproei je geplante zaadjes zo nodig met water. Na een paar dagen zal je zien dat je zaden beginnen te kiemen! Je kunt deze techniek ook buiten toepassen, maar plant de zaden dan rechtstreeks in de grond in plaats van op de bodem van het melkkarton.

 

7. Gebruik oude toiletrollen als zaaipotjes

Wist je dat je je oude toiletrollen kunt recyclen om ze te hergebruiken als biologisch afbreekbare minipotjes voor zaailingen en jonge plantjes?Stop de rollen in een waterdichte bak, vul ze met potgrond en doe er je zaadjes in. Als je klaar bent om de zaailingen in de tuin te zetten, kun je ze gewoon samen met de toiletrollen planten, aangezien deze uiteindelijk zullen ontbinden - handig, toch?

 

8. Maak je eigen plantenlabels

Nog een tip om je kinderen mee te laten tuinieren; met deze handige bordjes weet je precies waar je elk zaadje hebt geplant, zodat je er goed voor kunt zorgen. Pak wat kiezels en stenen, beschilder ze met een afbeelding van de groente - of schrijf er de bijbehorende naam bij - en voeg ze toe aan je tuin. Het zal je groentetuin zeker opvrolijken!

 

9. Laat je gras nog beter groeien met zout water

Epsomzout associeer je misschien met lange, ontspannende baden, maar het kan ook wonderen doen voor het gras in je tuin. Epsomzout bevat magnesium, dat goed is voor de ontkieming van zaden, de opname van voedingsstoffen, de groei en de algemene gezondheid van gras en gewassen. Voeg gewoon een eetlepel toe per twee liter water voor je gazon - en klaar is Kees! Je weelderig groen gazon is in de maak.

 

10. Gebruik zuiveringszout om schimmel aan te pakken

Zuiveringszout wordt vaak gebruikt als een geheim wapen om binnenshuis schoon te maken, dus is het logisch dat het ook buiten werkt. Als je planten last hebben van zwarte schimmel die ze aantast, kan zuiveringszout een effectieve oplossing zijn. Meng twee theelepels zuiveringszout met twee liter water en gebruik het mengsel wanneer de schimmel op je planten verschijnt. De oplossing zou moeten werken om de pH-waarde van de bladeren te veranderen, waardoor het moeilijker wordt voor de schimmel om je geliefde planten aan te tasten.

 

11. Houd je planten gehydrateerd met oude sponzen

Als je veel planten in potten hebt, heb je misschien gemerkt dat het water dat zich onderin de potten afzet kan leiden tot rot. Om dit probleem tegen te gaan, kan je oude sponzen in stukken knippen en deze op de bodem van de pot leggen. Dit zou overtollig vocht moeten afvoeren en lucht creëren voor je planten, waardoor de grond net genoeg vocht krijgt en je planten gezond blijven.

 

12. Kweek rozen met behulp van aardappelen

Als je moeite hebt om rozen te kweken, kunnen aardappelen de truc zijn waarnaar je op zoek bent! Door rozenstekjes in een gat in een aardappel te steken, wordt de roos vochtig gehouden en krijgt de plant alle voedingsstoffen die deze nodig heeft om te overleven. Terwijl de roos groeit, breekt de aardappel na verloop van tijd af, waardoor de bodem wordt gevoed en de groeicyclus in stand wordt gehouden.

13. Gebruik koffiefilters als voering voor bloempotten

Voorkom dat er aarde uit de afvoeropeningen van je bloempotten valt door deze te bekleden met koffiefilters. Het enige wat je hoeft te doen is de filter op de bodem van de pot te leggen en deze vervolgens te vullen met potgrond. Wanneer je de plant water geeft, zal het overtollige water worden afgevoerd, maar zonder de potgrond mee te nemen.

 

14. Gebruik eierschalen als basis voor zaailingen

Dit is een van de gemakkelijkste manieren om groen in elke binnenruimte te brengen. Wij houden van tarwegras, omdat het eenvoudig te kweken is en weinig onderhoud vergt, maar je kunt elk zaadje gebruiken dat je maar wilt. Vul de eierschalen met aarde, plant de zaadjes, houd de aarde vochtig en wacht tot je zaadjes veranderen in een prachtig groen plantje! Het is een geweldige manier om kruiden in je keuken te kweken die je dan meteen kan gebruiken bij het koken.

 

15. Kweek basilicum van overgebleven stekken

Over kruiden gesproken, je hoeft niet telkens naar de supermarkt als je voorraad op is. Het is veel goedkoper en gemakkelijker om thuis je eigen kruiden te kweken, en je kunt zelfs nieuwe basilicumplanten kweken van overgebleven stekjes. Neem de topjes en zet ze in een glas water. Na enkele dagen kan je ze verpotten in verse aarde en zullen ze je maandenlang van verse basilicum voorzien!

 

16. Maak je eigen voederhuisje voor lieveheersbeestjes 

Er zijn een aantal insecten die je uit je tuin wilt houden, maar lieveheersbeestjes horen daar zeker niet bij, want deze schattige insecten eten juist veel schadelijke insecten op. Het enige dat je nodig hebt om ze in je tuin te verwelkomen is een stuk bamboe van 25-30 cm lang, wat tuintouw en rozijnen. Hang het bamboe op aan het touw en prik een paar rozijnen in het midden van het bamboe - dit zal de lieveheersbeestjes aantrekken en zal hen voorzien van een voedingsbron als er geen bladluizen of andere insecten in de buurt zijn.

 

17.Weer insecten af op een natuurlijke manier

Koffie, pompelmoes en eierschalen zijn allemaal goede manieren om slakken en naaktslakken ervan te weerhouden de planten in je tuin op te peuzelen. Als je 's ochtends van je pompelmoes en koffie hebt genoten, leg je de halve pompelmoezen omgekeerd rond je planten en strooi je koffiedik over de grond om deze kleine beestjes weg te houden. Je kan ze ook afschrikken met gemalen eierschalen, want ze houden niet van ruwe oppervlakken.

 

18. Gebruik eierschalen voor een calcium boost

Een andere manier om je eierschalen te gebruiken is ze tot poeder te vermalen en het poeder door je potgrond te mengen. Planten hebben calcium nodig om sterk en gezond te groeien, net als mensen, en het kan ook het risico op bepaalde ziekten verminderen, zoals bittere pit in appels en knolwortel in brassica's.

 

19. Houd de muggen weg

Als je tuin vol met vervelende muggen zit, kunnen sommige planten dankzij hun sterke geur als een natuurlijk afweermiddel worden gebruikt, zodat je geen chemische sprays hoeft te gebruiken. Plant wat lavendel, citroengeranium, kattenkruid of citronella in en rond jouw zithoek in de tuin om de muggen weg te houden - met als bijkomend voordeel dat je tuin ook heerlijk ruikt! 

 

20. Maak je eigen vogelvoederhuisje

Als je graag naar de vogels in je tuin kijkt, houd ze dan tevreden met een gemakkelijk te maken vogelvoederhuisje - nog een leuke activiteit waar kinderen graag aan meedoen. Maak een mengsel van haver, zaden en pindakaas en doe dit in een uitgeholde halve sinaasappel die je aan een boomtak kunt hangen.

 

21. Help de blauweregen een handje

Heb je blauweregen in jouw tuin die maar niet groter lijkt te worden? Geef deze prachtige slingerplant een zetje met rotte cider! Het klinkt onwaarschijnlijk, maar we hebben uit betrouwbare bron vernomen dat het wonderen verricht. Als jouw wisteria weigert te bloeien, giet dan gewoon rottende cider over de wortels en kijk hoe de struik gaat bloeien. 


22. Verander de kleur van je hortensia's

Wist je dat de kleur van de hortensia's in je tuin afhangt van wat je aan de potgrond toevoegt? In tegenstelling tot de meeste andere planten, beïnvloedt de pH-waarde van de grond de kleur van de bloemen. Als de grond zuur is, zullen de bloemen blauw zijn, maar als de grond alkalisch is, zullen de hortensia's roze kleuren. Dus als je niet van de kleur van je bloemen houdt, kun je dit eenvoudig veranderen door verschillende elementen aan de potgrond toe te voegen. Dennennaalden maken de grond zuurder, terwijl paddenstoelen helpen om de grond meer alkalisch te maken, bijvoorbeeld.

 

23. Maak een vlindervoederhuisje

Net als lieveheersbeestjes zijn vlinders belangrijke bestuivers en kunnen ze helpen om jouw tuin gezond te houden. Moedig ze aan om je tuin te bezoeken met dit gemakkelijk te maken voederhuisje. Vlinders houden van rottend voedsel, wat betekent dat dit voederhuisje een handige manier is om wat overrijp fruit te gebruiken. Als je een fruitboom in je tuin hebt, laat dan al het gevallen fruit op de grond gisten om op natuurlijke wijze vlinders aan te trekken. Anders kun je vlindervoer maken door rottend fruit te mengen met honing en dit vervolgens op een keramische plaat te leggen waar de vlinders op zullen afkomen.


24. Gebruik een oud vergiet als een hangende plantenbak

Oude vergieten zijn geweldige hangende bloempotten, en de gaten in de bodem zijn ideaal voor drainage. Je hebt alleen wat ijzerdraad nodig om het vergiet op te hangen, en natuurlijk aarde en bloemen om er een mooi geheel van te maken.

 

25. Houd de potgrond vochtig met luiers

Het klinkt vreemd, maar het werkt echt. Gebruik schone luiers om de grond vochtig te houden als je op vakantie gaat. De korrels in de luiers die zijn ontworpen om ze fris te houden en vloeistof te absorberen, nemen water op en geven dat geleidelijk af aan je planten, zodat ze blijven bloeien terwijl je weg bent.

 

26. Maak je eigen meststof met brandnetels of rijst

In plaats van geld uit te geven aan kunstmest, kun je thuis jouw eigen kunstmest maken. Het enige wat je nodig hebt zijn wat brandnetels of rijst. Met brandnetels vul je gewoon een emmer met water. Verzwaar de emmer met een steen om de brandnetels onder water te houden, en laat deze twee weken staan. Gooi de brandnetels er dan uit en gebruik het water op je planten voor een boost van stikstof - perfect voor bladgewassen en groenten. Ook het rijstwater dat overblijft nadat je rijst kookt kan je bewaren en als meststof gebruiken.

 

27. Gebruik azijn als een natuurlijke onkruidverdelger

Azijn onttrekt het vocht uit de bladeren, waardoor de plant uiteindelijk doodgaat. Dit maakt het een geweldige, goedkope en natuurlijke onkruidverdelger voor dat vervelende onkruid dat altijd lijkt op te duiken tussen je stoeptegels of op je gazon. Wees er wel voorzichtig mee, want het maakt geen onderscheid - het doodt elke plant waar het mee in aanraking komt. 

Je kan hiervoor gewone keukenazijn gebruiken. Meng een kopje zout, een eetlepel azijn en twee eetlepels afwasmiddel. Doe dit alles in een spuitfles, en je bent klaar om het onkruid aan te pakken.

 

28. Gebruik oude bokalen om vetplanten te planten

Gebruikte confituurpotjes zijn geweldige kleine bloempotjes - vooral voor vetplanten en andere kleine, gemakkelijk te onderhouden planten. Bedek de bodem van de pot met potgrond, doe er dan je vetplantje in en vul de rest van de pot met aarde rond de zijkanten van het vetplantje. Deze planten zullen rotten als ze in natte grond staan, dus geef ze alleen water als de grond droog aanvoelt.

 

29. Hou klimplanten onder controle met kabelbinders

Als je klimplanten in je tuin hebt staan, zoals doperwten of klimrozen, weet je hoe snel ze uit de hand kunnen lopen. Kabelbinders, ook bekend als tie wraps, zijn een goedkope en handige manier om ze onder controle te houden. Bevestig een kabelbinder rond de groeiende plant; deze zal ervoor zorgen dat de plant naar boven groeit in plaats van naar de zijkant. Trek de kabel echter niet te strak aan, want de planten hebben nog ruimte nodig om te ademen en te groeien.

 

30. Plant zaailingen in citroenen

Als je citroenen hebt gebruikt om mee te koken (of voor gin-tonics!), kun je ze hierna hergebruiken om zaadjes in te laten groeien, in plaats van ze in de vuilnisbak of op de composthoop te gooien. Doe je zaadmengsel en aarde in een halve citroen en hou ze in de gaten tot ze beginnen te ontkiemen. Daarna kun je ze in een grotere plantenbak binnen of buiten planten en ze laten opbloeien. Het mooie van deze truc is dat je ze gewoon in de citroen kunt planten, die na verloop van tijd in de potgrond ontbindt.

Als de bovenstaande tuintips je geïnspireerd hebben om deze zomer in je eigen tuin aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je goed bent uitgerust met passende kleding voor tuinieren voordat je de handen uit de mouwen steekt. Bekijk ons assortiment overhemden en bodywarmers om er zeker van te zijn dat je klaar bent om te tuinieren in alle weersomstandigheden. 


  1. Universal Flex Damesbroek
    OUTLET
    -30%
    Universal Flex Damesbroek
    69,30 € 99,00 €
  2. Portland Shacket Men by Dickieslife - view 1
    Portland Overhemd
    69,00 €

READ OUR RELATED BLOGS

Why skaters love Dickies

In the 90’s Dickies were made popular by Julien Stranger and the Anti-Hero team and SF Based skaters, as well as the Zero Team/ Toy Machine Team (1996) Donny Barley, Jamie Thomas, and Adrian Lopez. They made it cool, and by skating in it, the influence started...

Read more
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
SKATE 23.10.2020
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
*Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven