Bijpraten met Dickies-skater Jamie Foy

VERHALEN | 16.09.2020

Jamie Foy heeft de grenzen van het skateboarden ongetwijfeld verlegd. Hij heeft een ontelbaar aantal gevaarlijke rails en spots bedwongen met zijn gedurfde stijl en grote scala aan trucs. De voorheen relatief onbekende amateurskateboarder uit Florida werd in een mum van tijd door Trasher Magazine uitgeroepen tot Skater van het jaar 2017. Die prijs is niet onverdiend. In tegendeel: het geeft juist blijk van Jamies talent en proactiviteit. Met de jaren heeft hij talrijke opvallende video's gemaakt, terwijl hij toch een van de aardigste en meest bescheiden mannen op een skateboard is gebleven. We praatten met Jamie over zijn eerste stappen als skateboarder, de kantelpunten in zijn carrière, memorabele skateboardtrucs, motivaties, hobby's en meer.

Wanneer en waarom ben je begonnen met skateboarden?

Nou, dat is een lang verhaal. Ik begon toen ik 1 was, omdat ik mijn buren het steeds zag doen. Het leek me leuk, dus pakte ik het board van mijn oudere zus, ging op één knie zitten en deed met ze mee.

 

Wie waren je voorbeelden toen je net begon?

Zo ongeveer alle kinderen uit de buurt die ouder en beter dan ik waren. Ik keek naar video's, maar zag die mensen nooit in het echt. Dat bleef dus nooit zo hangen als het kijken naar de kinderen in de buurt.

Jamie Foy doet back smith in Dickies Double Knee Work Pants 

 

Het lijkt alsof je ineens heel groot werd. Wat is het belangrijkste kantelpunt in je skateboardcarrière tot dusver? En hoe heeft dit je leven veranderd?

 Ja, het ging allemaal best snel. Het belangrijkste kantelpunt voor mij was dat ik me aansloot bij Deathwish Skateboards, want dat is een geweldig bedrijf dat me volledig steunt. Doordat een bedrijf waar ik altijd tegenop keek zo in me gelooft, wilde ik alles geven voor hen én voor mezelf. En toen ging alles in een stroomversnelling. Ik ben er trots op deel uit te maken van zo'n geweldig bedrijf!

 

Je staat erom bekend alles groots aan te pakken, met moeilijk trucs op enorme rails. Welke truc wilde je het liefst onder de knie krijgen?

 De truc die ik het liefst onder de knie wilde krijgen, was de front crooked El Toro. Ik dacht al jaren over die truc na, maar had nooit gedacht hem ook echt uit te voeren. Het was een van de engste momenten in mijn leven, maar toen het lukte werd het ook een van de grootste momenten van opluchting in mijn leven.

 

Tot nu toe skateboard je in je video's veel op straatparcoursen, maar er zijn te gekke beelden van je in een pool. Kunnen we in de toekomst meer transitionbeelden verwachten?

Ik weet niet of er in de toekomst meer transitionbeelden gaan komen, omdat ik meestal niet speciaal filmbeelden maak als ik skateboard in een pool. Maar als ik naar een goede ga, film ik wel iets. Ik verras mijn kijkers graag.

 

Wat motiveert je om jouw grenzen en de grenzen van het skateboarden te blijven verleggen?

Vooral dat je ernaar streeft om beter te worden en jezelf te overtreffen. Skaten is eigenlijk een soort verslaving. Je bent gefixeerd op een truc of een spot en je slaapt niet totdat het je lukt, maar zodra dat gebeurt, ga je weer op zoek naar een andere truc of spot om die leegte op te vullen. Als je ergens passie voor hebt, snap je dat wel.

 

Door het skateboarden kom je over de hele wereld. Wat is je favoriete Europese stad om te skateboarden? En je favoriete Europese spot?                                           

Ik denk dat mijn favoriete Europese stad om in te skateboarden Barcelona is. Vanwege de ontspannen sfeer en het openbaar vervoer. Je kunt makkelijk overal komen met de trein en er zijn heel veel skateplekken. Als je in Barcelona bent, is dat altijd een feestje! Het is lastig om een favoriete spot te kiezen, omdat je niet altijd op dezelfde plek wilt skaten. Dat is juist het mooie van Barcelona: alle spots zijn goed!

Jamie Foy

 

Heb je nog andere interesses buiten skateboarden?

Naast skateboarden ga ik graag vissen. Dat vind ik vooral leuk omdat het het tegenovergestelde van skateboarden is, in de zin van dat je aan een meer of zee zit en lekker kunt relaxen. Het gaat niet eens altijd om het vangen van vis. Het is soms net meditatie.

 

Hoe is het om voor Dickies te skateboarden?

Het is geweldig om voor Dickies te skateboarden. Het team is super om mee op reis te gaan en ze maken een van de meest duurzame broeken die er zijn, dus ik ben blij dat ik wordt gesponsord door een merk waar ik echt achter sta.

 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Gewoon doorgaan! Het is nu een behoorlijk rare tijd, dus ik ben vooral aan het skateboarden en rondhangen, maar hopelijk is dat binnenkort voorbij en kan ik weer reizen en plezier maken met mijn vrienden!

 

Als je meer wilt weten over Jamie, bekijk dan hieronder zijn Behind the Board-interview.


*Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven