TOT 50% KORTING :  HEREN  |  DAMES

Ontmoet Patrick Hufschmid, gitaar- en plectrumbouwer

MEET THE MAKERS  | 12.11.2020

Wij van Dickies vinden werken een kunst en daarom hebben we deze Meet the Makers-serie opgesteld, waarin we een blik werpen op mensen wier creativiteit van gewoon werk iets passioneels en gedrevens maakt.

Voor onze nieuwste Independent Makers-film bezochten we Patrick Hufschmid van Hufschmid guitars, die in Aigle, Zwitserland, woont. Hij gaf ons een rondleiding door zijn werkplaats en vertelde over de materialen die hij gebruikt, wat er nodig is om een gitaar te bouwen en welke processen hij doorloopt.

 

Hallo Patrick, bedankt dat we een dag in je atelier mogen meelopen. Laten we teruggaan naar het begin: kun je ons wat meer vertellen over jezelf en hoe dit allemaal begonnen is?

Mijn naam is Patrick Hufschmid. Ik ben een gitaar- en plectrum bouwer uit Aigle, Zwitserland. Ik bouw gitaren sinds 1996 en plectrums sinds 2009. Al heel jong ben ik begonnen met aan gitaren te knutselen. Mijn eerste gitaar vond ik in een vuilnisbak. Ik haalde hem eruit en probeerde hem te repareren zodat ik erop kon spelen. Dat was het moment dat mijn liefde voor gitaren opbloeide. Toen ik ongeveer elf was, kreeg ik van mijn moeder mijn eerste elektrische gitaar. Deze was goedkoop en geen echt merk, maar toch was het een goede gitaar om mee te beginnen. Ik leerde erop spelen en op een zeker moment wilde ik dat wat op mijn gitaar zat verbeteren; daar is het allemaal mee begonnen.

Patrick Hufschmid - Horseshoe Tee

 

Zo te horen is Muziek erg belangrijk voor je. Je bouwt heel bijzondere gitaren. Zou je ons meer kunnen vertellen over hoe je in dit werk terecht bent gekomen?

Mijn moeder is een internationaal bekende hoboïste. Ze werkt al vijftig jaar in de muziekindustrie en ze kende via-via iemand die aan het beroemde Redwing Technical College in Minnesota werkte. Dat is dé plek om gitaarbouw te leren en ik heb het geluk gehad om daar te kunnen studeren. Toen ik 20 was, ging ik naar Redwing en dat is nu 24 jaar geleden. Toen ik terugkwam, ben ik niet meteen met gitaarbouw begonnen. Ik heb eerst nog in de horloge-industrie gewerkt, ook een van mijn passies.

Patrick Hufschmid - Horseshoe Tee

 

Je ontwerpen zijn uniek. Zijn er speciale technieken of materialen die je gebruikt?

Ik vind het een fijne gedachte dat mensen authenticiteit en vakmanschap waarderen en dat is dan ook waar ik voor sta. Al vanaf het moment dat ik in 1996 serieus gitaren besloot te leren bouwen, heb ik me toegelegd op het gebruik van traditionele vormen. Bij mijn gitaren zie je geen vreemde vormen of hoeken. Ik houd ze traditioneel, maar wel probeer ik altijd te innoveren, bijvoorbeeld door nieuwe materialen voor de bouten te gebruiken of unieke pick-ups te ontwerpen. Daarnaast breng ik de snaren heel nauwkeurig aan. Ik heb zelf een materiaal ontworpen, dat ik HufGlow noem en dat in het donker oplicht. Het is een beveiligingsmateriaal en ik ben de enige bouwer die het gebruikt. Het is super reactief. Ik heb destijds een kleine voorraad op de kop getikt, maar als ik daar doorheen ben, is het op.

Patrick Hufschmid - Horseshoe Tee

 

De namen van je gitaren en plectrums vertellen een verhaal en zijn bijzonder origineel. Kun je ons meer vertellen over de reden dat je voor deze namen kiest?

Het ‘Tantalum’ model is gebaseerd op mijn favoriete element, tantaal. Ik verkocht vroeger horloges met gleufjes van tantaal. Ik ben dol op de kleur ervan en ook de Griekse mythe erachter spreekt me erg aan. Het past gewoon heel goed bij elkaar. Er zijn ook gitaren die op kunst gebaseerd zijn, zoals bijvoorbeeld het ‘Dunkel’ model; die naam verwijst naar een techniek om licht en donker tegen elkaar af te zetten. De naam is in feite een beschrijving van de mogelijkheden van deze gitaar: je kunt er heel lichte of juist heel zware tonen mee oproepen. Ik probeer namen te kiezen die anders zijn dan anders. Mij zal je een metal gitaar niet ‘The Aggressor’ horen noemen, dat vind ik een beetje kinderachtig. Ik doe eerder onderzoek naar een naam en probeer iets origineels te kiezen.

Patrick Hufschmid - Horseshoe Tee

 

Je werkt enkel op bestelling en geen twee gitaren zijn hetzelfde. Heb je wel eens dezelfde gitaar meerdere keren gemaakt?

Het verschil tussen wat ik doe en wat een custom gitaarbouwer maakt, is dat zij bouwen wat je maar wilt. Dat is niet hoe ik werk. Ik vind het fijn om zelf het eindresultaat te ontwikkelen. Ik heb 24 jaar ervaring en gebruik speciale materialen omdat ik daarover het meest tevreden ben. Die materialen samen vormen een Hufschmid-gitaar. Ik bied wel mogelijkheden tot personalisatie aan, zoals bijvoorbeeld in de schaal, lengte, pick-up en dergelijke dingen. Maar wel allemaal in mijn eigen stijl.

Patrick Hufschmid - Horseshoe Tee

 

Wat jouw gitaren van die van anderen onderscheidt, is je oog voor detail, de innovaties die je gebruikt en de materialen waarmee ze gemaakt worden. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

Ik maak gebruik van perfect op maat gezaagd hout, waardoor ik de hals en kast uit één stuk kan vormen. Dat komt maar weinig voor. Het is een grondstof die moeilijk te vinden is. Daarnaast gebruik ik altijd hout dat FSC-gecertificeerd en dus milieuvriendelijk is. Mijn materialen zijn honderd procent verantwoord verbouwd. Ik gebruik geen dierlijke producten voor mijn gitaren, met uitzondering van galaliet, een bioplastic uit de jaren 60 dat op zijn oorsprong heeft in melk. Ook maak ik altijd een omtrek van de linker- of rechterhand van mijn klant, zodat ik de hals ernaar kan vormen. Op afbeeldingen zie je dat de standaard halzen waar iedereen op speelt niet de beste oplossing zijn. Je kunt een hals naar de hand van je klant vormen. Dan is de gitaar weer net een beetje anders.

 

Het was geweldig om over het maakproces en je materialen en ontwerpen te horen. Wat we nu nog graag willen weten, is wat je favoriete onderdeel van het proces is?

Mijn favoriete onderdeel van mijn werk is benaderd worden door iemand die een passie heeft, mijn werk kent en contact met me opneemt omdat diegene me al jaren volgt en graag een kunstwerk van mijn hand wil hebben. Ik zeg dat niet om arrogant over te komen, maar ik vind dat de grootste beloning voor een vakman de waardering voor zijn werk is. Elke dag weer, bijvoorbeeld als ik een plectrumaanvraag binnenkrijg, ben ik opgetogen dat ik iets mag maken voor iemand die aan de andere kant van de wereld woont. Dat is waanzinnig. Echt, dat is het mooiste van alles.


  1. Bib Overall
    Bib Overall
    89,00 €

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

Naar boven