TOT 50% KORTING :  HEREN  |  DAMES

Ontmoet Uwe Ehinger, motorfiets bouwer en gin producent

MEET THE MAKERS| 21.01.2021

Bij Dickies erkennen we de kunst van het maken. Daarom creëerden we onze Meet The Makers-serie, over creatieve makers, de passie en drijfveer achter hun werk.

Voor de nieuwste film van Independent Makers bezochten we Uwe Ehinger, de maker van Ehinger Kraftrad. Hij nam ons mee op rondleiding door zijn geweldige showroom en werkplaats en vertelde ons over de materialen en technologieën die hij gebruikt als onderdeel van zijn creatieve proces en de manier waarop hij zijn ideeën tot leven brengt.

Hoi Uwe, bedankt om wat tijd met ons door te brengen in je werkruimte. Laten we teruggaan naar het begin... Kun je ons wat vertellen over jezelf en waar dit voor jou allemaal mee begon?

Mijn naam is Uwe Ehinger en ik ben een creatieveling. Ik kom uit de wereld van het motorrijden, waar ik in 1974 mee startte toen ik nog klein was. Zo begon ook mijn creatieve proces. Ik heb met duizenden motorfietsen te maken gehad, in Zuid-Amerika, Zuid-Korea, over de hele wereld. Nu ben ik eigenlijk op een punt gekomen waar ik de motorfiets gebruik om verder te werken aan andere creatieve projecten. Dat gaat van een gin die we hebben gemaakt tot andere design projecten waaraan ik werk; ik probeer alles uit. Ik ben momenteel aan het nadenken over hoe ik een huis zou kunnen maken. En dat is eigenlijk wat ik wil: ik wil nog een stap verder gaan in mijn kunst en creëren wat mij voldoening brengt.

 

De creaties die je maakt zijn erg interessant. We zouden graag inzicht krijgen in je creatieve proces. Kun je ons vertellen hoe je op je ideeën komt? 

Een deel van mijn creativiteit komt voort uit het feit dat ik me niet aan de regels houd. Dat heb ik nog nooit gedaan. Het perfecte voorbeeld hiervan is de olietank op de snowracer die absoluut zinloos is, omdat hij uit een massief blok aluminium is gefreesd, daarna in stukken is gesneden en weer aan elkaar is gelast. Dat is precies wat ik wil laten zien: dat ik dingen verander die er werkelijk zijn. Het is geen revolutie, het is evolutie. Dit probeer ik nu net te bereiken met mijn creativiteit en is enorm belangrijk voor mij. Als ik dit kan, voel ik me goed en komt ook alles goed. Er zijn heel wat mensen die dit erkennen en dat maakt me erg blij. Anderen snappen het niet echt en dat is ook prima. Ik ben gewoon heel dankbaar dat ik de kans krijg. 

 

Dat is super interessant. We willen graag weten wat er na de idee-fase gebeurt om jouw creaties tot leven te brengen?

Ik heb een miljoen ideeën die ik zou willen verwezenlijken. Ik zou graag alle fietsen kunnen bouwen die in mijn hoofd zitten. Het proces van het bouwen van een motor is voor mij nogal moeilijk en computers helpen me om dingen te versnellen. Ik gebruik dus in feite geld en computers, of tekeningen of wat dan ook, om mijn creatieve project zo snel mogelijk op de een of andere manier op papier te zetten en om het snel te realiseren. Ik wil het in het echt zien en zo kan dit proces relatief snel gebeuren. Het moeilijkste is om geduld te hebben totdat sommige dingen af zijn – ik ben namelijk erg ongeduldig. Ik zou graag duizend dingen tegelijk willen doen en constant iets creëren - van 's morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

 

Je gebruik van moderne technologieën en vintage processen vinden we super interessant en vrij ongebruikelijk. Kan je hier iets over vertellen?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom gebruik ik graag computers. Vooral als je in een team zit, is het erg belangrijk om je ideeën te visualiseren, zodat iedereen op dezelfde lijn zit. Computers zijn daarvoor tegenwoordig echt ideaal. Ik gebruik deze natuurlijk ook op een technologische manier, omdat bepaalde aspecten gesimuleerd kunnen worden. Vooral als het gaat om cilinderkop optimalisatie, is het een geweldig hulpmiddel. Of zelfs als we een luchtfilter maken of wat dan ook, is het vanuit kostenoogpunt logisch om het eerst op de computer te maken. We leven in een moderne wereld en moeten dankbaar zijn dat we deze mogelijkheden hebben en tools bezitten, dus natuurlijk maak ik er gebruik van.

 

Iets dat ons echt opviel, is de verscheidenheid aan ideeën die je tot leven brengt. Kun je ons wat meer vertellen over enkele van je concepten? 

Een goed voorbeeld van het soort werk dat ik doe en van de concepten die ik tot leven breng is de gin. Het is niet enkel gin, maar ook een fles met een artefact, in dit geval een motoronderdeel. Deze fles kan worden gevuld met gin en daar zit het grote verschil. Of ik kan bijvoorbeeld een artefact nemen, zoals een nokkenas van een Russische motorfiets zoals een WR en deze dan vullen met wodka. Of ik vul een van mijn knokkels die ik in Mexico heb gevonden met tequila. En dat is het grote en cruciale conceptuele verschil. Zoals ik al zei, je kunt dit voor alles gebruiken. Je kunt dit zelfs voor elk merk doen, zoals bijvoorbeeld voor Dickies en de fles vullen met alles wat logisch past volgens het team. Dat is in principe hoe ik werk.

 

Je bent een erg getalenteerde en ervaren maker van motorfietsen. Wat zijn volgens jou de verschillen in de manier waarop jij jouw fietsen bouwt in vergelijking met anderen?

Het beste voorbeeld hiervan is de nieuwe zwarte fiets die ik heb gebouwd. Ik mixte elementen van 1937, 1936 en 1929 en gebruikte de lichtste componenten, een moderne compressor met zijkleppen, een JD-voorvork uit de jaren 20 omdat het de lichtste is die je kunt krijgen en een relatief moderne Honda XL 500R-rem. Dit toont perfect aan wat het team en ik willen bouwen: de ideale fiets van het verleden en de toekomst in één. Dat wordt op zich misschien niet door iedereen begrepen. Velen vinden het niet leuk omdat je oude dingen gebruikt die je natuurlijk op een andere manier moet behandelen, omdat ze misschien te waardevol zijn. Maar ik zie het niet zo. Het toont perfect aan hoe ik werk, hoe ik denk en hoe ik dingen graag maak.

 

Je hebt vast erg veel verhalen en informatie over je ervaringen in het bouwen van motors. Hoe kunnen we meer te weten komen?

We hebben een fantastisch boek gemaakt met het team van Studio Oeding. Prachtig ontworpen door Katrin, terwijl ik alle foto's zelf hebt gemaakt en er erg trots op ben. Alles was analoog, niet digitaal, wat een extreem moeilijk proces was. Ik heb nog 6000 foto's over en we hebben er 600 in het boek gebruikt. Ik ben tevreden dat ik hierdoor de kans krijg om mensen echt te laten zien wat we vroeger hebben gedaan. Het is een prachtig boek en de foto's zijn een stuk beter dan ik me ooit had kunnen voorstellen. De look is door de jaren heen echt mooi geworden. Ik ben dankbaar dat ik dit kan laten zien en dat mensen een indruk kunnen krijgen van hoe het er toen aan toeging. Over de hele wereld trouwens. Dat is echt geweldig. Ik ben er echt blij om.


DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

DICKIES     WORKWEAR SINCE 1922     FORT WORTH TEXAS U.S.A.

Naar boven