WINTERUITVERKOOP KORTINGEN TOT 50% - SHOP NU

Dickies and Pivot unite this festive season

Dickies en pivot komen samen

STORIES| 08.12.2022

Met de feestdagen op komst, is het in deze tijd van het jaar gebruikelijk om na te denken over je community's, om deze en de mensen die daarbij horen in de gaten te houden.

In Londen, net als in andere grote steden en dorpen wereldwijd, verergeren de omstandigheden voor daklozen zodra de mensen om hen heen de feestdagen gaan vieren.

Covid-19 verwoestte levens en gemeenschappen, bedrijven gingen ten onder, en de werkloosheid nam toe. Nu we de koudere maanden tegemoet gaan, staan we oog in oog met de recessie in een periode die meestal feest en optimisme brengt, maar niet voor iedereen. Via het Community van Makers-programma van Dickies hebben we ons aangesloten bij een organisatie met de naam Pivot; zij gebruiken de creatie van prachtige, ethisch ontworpen sieraden om het leven positief te beïnvloeden van diegenen die de traumatische realiteit van dakloos zijn hebben ervaren, of nog ervaren. Lees verder en ontdek waarom Dickies ervoor koos om deze belangrijke onderneming te steunen.

Via het Dickies' programma van de Community van Makers hebben wij ons aangesloten bij een organisatie met de naam Pivot.  

Wat doet Pivot? 

Pivot is gevestigd in Londen, en is, kort gezegd een sociale onderneming die mensen kansen biedt op het gebied van opleiding en werkgelegenheid; mensen met tijdelijke huisvesting omdat ze dakloos zijn. Daarnaast bieden ze coaching en financiële en zakelijke ondersteuning.

De opleiding richt zich op de productie van op maat gemaakte, duurzame sieraden die voornamelijk zijn ontworpen door oprichter en CEO Alice Moxley. Voor de start van Pivot in 2020, volgde Alice de opleiding tot architect, waarna ze vervolgens aan de frontlinie werkte in een YMCA-hostel in Londen, waarbij ze uit de eerste hand ervaring opdeed met de wanhopige situatie om tot een vaste baan te komen als je geen vast woonadres hebt en in een chaotische omgeving woont. Alice werkt samen met Sabella Ibanez, Operationeel Manager van Pivot. Zij is verantwoordelijk voor de verkoop van de sieraden op een toenemend aantal markten, en heeft nog vele andere taken.

Alice vertelt over de uitdagingen van de start van Pivot: "Wij startte de onderneming in februari 2020, 49 dagen voor de eerste Britse lockdown. We moesten dealen met het VK van na de Brexit, de pandemie, de oorlog in Oekraïne, de crisis in de kosten van levensonderhoud en de huidige, dreigende recessie. Het zijn totaal gekke en onvoorspelbare jaren geweest." Ze is optimistisch en moet denken aan een uitspraak van iemand: "Als we in deze omstandigheden kunnen floreren, zullen we groot zijn zodra de wereld weer in gunstiger vaarwater verkeert."

Oprichter, CEO en ontwerper Alice Moxley

Wat is het doel? 

Kortom, veelzijdig. Zoals Alice het beschrijft, staat de missie van "creatieve kansen bieden in hostels" op de voorgrond, omdat toegang hiertoe meestal zeldzaam is, maar vooral wanneer je tijdelijk behuisd bent. Ze vertelt ook over het belang van "het empoweren van mensen die dakloos zijn en om hen eraan te herinneren dat ze waardevol zijn, en dat, als ze dat willen, ze hun leven kunnen veranderen en kunnen opbloeien.” 

 

Wat doet Pivot? 

Toen Alice bij Year Here werkte, een programma van een jaar waarin ze leerde hoe ze een sociale onderneming moest opzetten, ondernam ze een stage in een YMCA-hostel in Londen als ´progressie- en ondersteuningsmedewerker´, met als taak om mensen naar werk te helpen. Ze herinnert zich hoe naïef ze was en dat ze veel mensen dezelfde vragen stelde omdat ze niet begreep waarom ze niet konden werken. Vaste maaltijden ontbraken meestal; het weinige geld maakte reizen onmogelijk en de leefomstandigheden die luidruchtig en ontwrichtend waren, zorgden uiteindelijk voor vicieuze cirkels. 

Alice stelde de vraag: als mensen niet naar hun werk kunnen gaan, welk werk kan ik dan rechtstreeks naar hen brengen? Door haar achtergrond in architectuur was ze geïnteresseerd in geprefabriceerde constructies, en samen met haar ervaring in het maken van sieraden als een ontsnapping uit haar eigen dagelijkse leven, was het een vanzelfsprekende combinatie; en zo begon de reis naar het bedenken van een prefabconstructie voor sieraden.

 

Waardoor was de missie van Pivot zo belangrijk?

De feiten over daklozen die vrijgegeven zijn door de Britse organisatie 'Crisis' bewijzen wat jezelf deze winter op straat zult zien; deze organisatie stelt dat 200.000 mensen, het equivalent van 200 volgepakte Londense metrowagons, deze kerst in het VK dakloos zullen zijn. 

De organisatie Shelter deelde in juli 2022 ook al overheidscijfers die laten zien dat 74.230 huishoudens in Engeland dakloos werden of een onmiddellijk risico liepen om dakloos te worden tussen januari en maart 2022 - waaronder 25.610 gezinnen met kinderen. Dit betekent een stijging van 11% in drie maanden tijd en een stijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het doel van Pivot is om dit te bestrijden, en de methode werkt. Twee van de zes mensen die in dienst zijn, zijn afgestudeerd. Jason Thompson is hoofd van de workshops en meesterjuwelenmaker, en hij was de 2e werknemer in dienst. Hij herinnert zich de ontmoeting met Alice in 2019: "Ik ontmoette Alice en nam deel aan het eerste programma van Pivot. Ik kon haar mijn capaciteiten laten zien en na verloop van tijd heb ik uiteindelijk anderen onderwezen en opgeleid." Hij vervolgt: "Het programma gaf me iets te doen in de moeilijke omgeving waarin ik me bevond en het stelde me vervolgens in staat om van een deelnemer naar een professional over te gaan. Door hieraan deel te nemen, en in combinatie met andere voorzieningen, kon ik mijn leven veranderen."

De afgelopen jaren waren voor veel mensen onvoorstelbaar zwaar; de COVID-19-pandemie en de huidige desastreuze kosten van het levensonderhoud suggereren dat zaken niet snel zullen veranderen. Het aantal huisuitzettingen zal toenemen en mensen zullen op straat belanden, in hostels, en van plek naar plek hoppen. Pivot laat zien hoe het verschil gemaakt kan worden.

Jason Thompson, hoofd van de workshops, met zijn gereedschap.

Pivot sluit zich aan bij Dickies' Community van Makers 

Al bij onze eerste kennismaking met Pivot, waardeerden wij wat we op het eerste gezicht zagen. Naarmate we meer zagen, werd het duidelijk dat we waarden deelden, niet alleen op sociaal vlak, maar ook in hoe zij hun producten benaderen en de processen om deze te realiseren. De makers staan op nummer één en het vakmanschap komt nooit in het gedrang, het doet ertoe, het gaat lang mee en maakt meer dingen mogelijk. Ja, dat geldt ook voor ons. 

Over de relatie met Dickies, zegt Alice: "Als sociale onderneming streven we ernaar om zowel impact te hebben als winstgevend te zijn, en dus is het belangrijk dat we producten verkopen. Die balans kan een uitdaging zijn. Dit zetje van Dickies is gewoonweg ongelooflijk en inspirerend. Het is een groot merk met een groot en duurzaam ethos op het gebied van kleding, en samen kunnen we heel veel mensen bereiken, en dat is geweldig. Misschien wordt pivot een groot merk in de toekomst en kan de organisatie hetzelfde betekenen voor een klein merk."

Sabella, die van vitaal belang is bij de samenstelling van de programma's, workshops en evenementen van Pivot, voegt toe: "Deze samenwerking zorgt voor meer integriteit en vakmanschap en promoot de sieraden en sociale missie van Pivot bij een publiek dat al geïnteresseerd is in de productie van high-end artikelen met een verhaal."

Dickies is er trots op dat ze producten heeft gedoneerd aan het Pivot-team om te helpen bij het maken van hun collecties. Zoals Alice uitlegt: "We worden echt vuil, dus is het fijn om nu praktische overalls te hebben om het werk goed te kunnen uitvoeren." 

Lees meer verhalen en raak vertrouwd met andere invloedrijke initiatieven van community's die wij hebben ondersteund en geïntroduceerd binnen onze eigen community, via onze social media en onze nieuwsberichten. Een van onze favoriete verhalen ging over de vernieuwing van Hackney Bumps, een historisch skatepark in Oost-Londen.

Onze Everyday overall biedt bescherming bij de workshop.

Sieraden met een doel  

"Onze sieraden zijn uniek vanwege het verhaal dat erachter zit en vanwege de ethos die we vertegenwoordigen. Zij zorgen voor een ethische en duurzame boodschap in de vorm van duurzame en mooie producten die milieuvriendelijk zijn," vertelt Alice.

Het is doelbewust ontworpen zodat de mensen ze in de slaapkamer van hun hostel kunnen maken. Bij de geprefabriceerde methode is geen vuur nodig; in plaats daarvan zijn er unieke verbindingen en bevestigingen. Het schuren en polijsten gebeurt met behulp van apparatuur die je voor je nagels zou kunnen gebruiken. Er wordt steeds rekening gehouden met de omgeving van het hostel waarin ze zullen worden gemaakt, met als resultaat prachtige verbindingen en esthetische ontwerpen. 

De Sterling Silver-collectie is vooral bijzonder. Zij is gemaakt van 100% gerecycled 92,5% sterlingzilver, en staat in het teken van een reis naar volledige duurzaameid. De collectie is vervaardigd met behulp van de verlorenwas-, waterstraal- en lasersnijtechnieken. De zilveren stukken worden met de hand afgewerkt en tot hoogkwalitatieve sieraden geassembleerd door geschoolde Pivot-makers die in hostels wonen. Hier volgen een paar opvallende stukken:

Angie's zilveren ringen

£50.00

De zero-waste collectie van Pivot wordt geproduceerd van acetaat dat geschonken is door brillenmaker Cubitts, en dat anders naar de stortplaats zou gaan, maar in plaats daarvan elegante ethische sieraden voortbrengt.

 

Evolve hanger

£30.00

In de doos van elk product staat de naam van de maker, wat een band schept tussen de koper en de persoon die het heeft gemaakt.

Browse hier de kerstcollectie van Pivot voor cadeautips voor je ethisch ingestelde geliefden, plus de volledige collectie hier. Koop in de wetenschap dat jouw bijdrage ervoor zorgt dat er met kerstmis minder daklozen zullen zijn.

Jason biedt begeleiding tijdens een workshop experience in Londen. Ik hoop dat we niet per ongeluk iemands kerstcadeau hebben laten zien!

Wat is de volgende stap voor Pivot?

Ons doel is om dit uit te breiden naar meer hostels en om uiteindelijk een speciale winkel te openen met een workshop die hen echt in staat zal stellen om hardop te verkondigen waar ze mee bezig zijn. Om hun traject te volgen en meer te weten te komen over Pivot, ga naar www.madebypivot.com

Mocht je in het VK zijn en mee willen doen; neem gerust deel aan een workshop?


Voor alle anderen; trakteer jezelf of een speciaal  iemand op een aantal ethisch gemaakte oorbellen, armbanden of een hanger/ketting deze kerst.


  1. Womens Protective Bib Farming & Agriculture Workwear by Dickieslife - view 1
    OUTLET
    -30%
    Beschermende Tuinbroek
    62,30 € 89,00 €
  2. Universal Flex Damesbroek
    OUTLET
    -30%
    Universal Flex Damesbroek
    69,30 € 99,00 €
  3. Everyday Trousers Men by Dickieslife - view 1
    Everyday Broek
    35,00 €
  4. Portland Shacket Men by Dickieslife - view 1
    Portland Overhemd
    69,00 €
*Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven