WINTERUITVERKOOP KORTINGEN TOT 50% - SHOP NU

Interview with LĒO’s founder

Maak kennis met de oprichter van het Brusselse modemerk LĒO

VERHALEN| 15.03.2022

Voorafgaand aan onze aankomende gezamenlijke collectie met het Brusselse modemerk LĒO, spraken wij met de oprichter Leonneke Derksen over haar achtergrond in de mode, hoe zij met het merk begon, wat haar beweegt om met ons samen te werken en over haar inspiraties voor de collectie.  
LĒO is opgericht in 2016 en belichaamt de energie tussen luxe, avant-garde en streetwear, en deze capsule is geen uitzondering - verwacht veel gedurfde decoratieve patches met logo, asymmetrische zomen, nostalgische verwijzingen en verheven klassiekers. 

Leonneke, vertel ons eens over je achtergrond en wat je ertoe heeft gebracht om het merk LĒO te starten?

LĒO is een Belgisch merk dat werd opgericht in 2016. Het oorspronkelijke LĒO team ontmoette elkaar in Parijs, toen het ervaring opdeed bij modehuizen als Balenciaga en Carven. Deze periode was de basis voor onze ideeën, omdat we toen met elkaar in contact kwamen en uiteindelijk deel gingen uitmaken van een nieuwe generatie van jeugdige merken in Parijs.

LĒO zag het licht omdat het de dringende behoefte had om zaken anders aan te pakken. De manier waarop wij mode esthetisch maken, maar ook omdat wij met een menselijke maat willen werken.Wij konden dit op geen enkele eerdere werkplek vinden en van daaruit werd het idee voor het merk geboren.

Na 2 jaar verhuisden we ons atelier terug naar het centrum van Europa (Brussel, België). Dit was een natuurlijk gevolg van de noodzaak om ons volledig aan het merk te wijden en ons te concentreren op de kwaliteit van ons product dat uitsluitend in Europa wordt geproduceerd.

Nu, in 2022, heeft het team zich ontwikkeld met mezelf, Leonneke Derksen (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, België) aan het hoofd van het merk.

Als je het merk LĒO in drie woorden zou moeten samenvatten, wat zouden die dan zijn? 

Gedurfd, vooruitstrevend, krachtig. 

Hoe begon de samenwerking met Dickies, wat trok jou in eerste instantie aan om met hen samen te werken? Hoe verbindt Dickies zich als merk met het LĒO ethos? 

Toen Dickies voorstelde om samen te werken, werden wij meteen enthousiast. We halen vaak inspiratie uit nostalgische verwijzingen en voor ons is Dickies een merk dat altijd herinneringen oproept aan een bepaalde tijdsperiode.

Vertel ons alsjeblieft over je inspiraties voor deze samenwerking met Dickies. 

We wilden uitgaan van wat Dickies voor ons betekende, hoe wij het leerden kennen in de jaren 90 en het daarop volgende decennium, want dat was een spannende tijd. Dickies had de werkkleding van zich afgeworpen en kreeg steeds meer invloed in de pop-, rock- en skatecultuur. 
 
Wij dachten aan de iconische stukken van toen en besloten dat de Big Daddy* een absolute klassieker was die we wilden bewerken.Wij wilden de decoratieve patch met logo die op de achterzak stond graag functioneel maken en dat werd het doorlopende thema van de gezamenlijke collectie.     
 
*Dickies 'Big Daddy' is een deadstock baggy jeans uit de jaren 90, met het Dickies logo geborduurd op de achterzak in een dik, cursief lettertype. 

Stukken:

Leo X Dickies Jack - Onze kijk op een klassieke Dickies werkjas in de beroemde mix van polyester en katoen, die gedragen kan worden met een riem en een herkenbare geborduurde patch als sluiting heeft. Verkrijgbaar in zwart en zandkleur.

 

Leo X Dickies Jurk - Een van de eerste jurken die ooit voor een Dickies collectie gemaakt zijn, poly-katoen met overall details. Verkrijgbaar in zwart.

Leo X Dickies Rok - Een van de klassiekers van LĒO, de asymmetrische wikkelrok met een gepersonaliseerd, geborduurd logo op de patch die als sluiting wordt gebruikt. Verkrijgbaar in zandkleur.

 

Leo X Dickies Broek - Onze interpretatie van de klassieke Dickies werkbroek, verheven tot een high-waisted model dat met een riem gedragen kan worden en ook de geborduurde patch op de achterflap heeft, waar de originele patch van het nostalgische Big Daddy-model zat; een model dat een grote inspiratie was voor de collectie. Verkrijgbaar in zwart en zandkleur. 

 

Leo X Dickies T-Shirt Met Korte Mouw - Onze oversized versie van een klassiek Dickies T-shirt, met een lage, geribde col. Verkrijgbaar in zwart en wit. 

Leo X Dickies Bubble Top - De bubble top is het heldenstuk van de collectie. Het is de chique versie van het popcorn T-shirt dat synoniem staat voor de tijd waarin Dickies bij ons als tieners populair werd, met hun skater look en rockster-klanten (zoals Avril Lavigne!). Het popcorn T-shirt is destijds door geen enkel merk geclaimd, maar voor ons is het bijna alsof het Dickies had kunnen of moeten zijn. Wij hebben er nog een extra, eigen draai aan gegeven door een speciale LĒO-print toe te voegen die aanvankelijk afkomstig was van foto's van restjes tie-dye. 

Jouw meest recente FW21 collectie zat vol met gedurfde prints en kleding met dubbele doeleinden, ontworpen met verstelbare details voor verschillende pasvormen. Hebben deze kenmerken je collectie met Dickies überhaupt beïnvloed? 

Dat is een hele mooie manier om die collectie te beschrijven, dankjewel! We hebben de samenwerking met Dickies eigenlijk gescheiden gehouden van wat we normaal doen omdat het leuk was om voor de verandering eens iets anders te doen, maar ook omdat wij de lange erfenis van het merk wilden respecteren en daarmee wilden werken - overgoten met een dikke laag LĒO-saus natuurlijk! 

Wat staat nu op de planning voor LĒO? Hebben  jullie nog meer spannende projecten in het vooruitzicht?  

Ja, veel! Er volgen dit jaar meer samenwerkingen, die onze liefde voor kunst en sieraden combineren. Binnenkort wordt ook de nieuwe AW22-collectie gelanceerd waar wij erg enthousiast over zijn, met veel nieuwe accessoires zoals tassen en schoenen. Maar we zijn nu vooral enthousiast om de samenwerking met Dickies terug te zien in de winkels en om de mensen het te zien dragen! 

Als je je favoriete stuk uit de Dickies x LĒO collectie zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn? 

Wij vinden ze natuurlijk allemaal geweldig, maar de jurk is voor ons heel speciaal. Het is misschien wel de allereerste echte Dickies jurk ooit! 
  
Wij voelden ons enorm gevleid dat Dickies ons specifiek vroeg voor hun allereerste samenwerking in dameskleding. Vanuit dat perspectief begonnen we ons af te vragen wat de term ''womenswear'' vandaag de dag nog voor ons betekent en we moesten concluderen dat een jurk niet alleen door vrouwen zou moeten worden gedragen, maar door iedereen die zin heeft om een jurk te dragen.     

 

Bekijk hier de hele Dickies x LĒO collectie


READ OUR RELATED BLOGS

Why skaters love Dickies

In the 90’s Dickies were made popular by Julien Stranger and the Anti-Hero team and SF Based skaters, as well as the Zero Team/ Toy Machine Team (1996) Donny Barley, Jamie Thomas, and Adrian Lopez. They made it cool, and by skating in it, the influence started...

Read more
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
SKATE 23.10.2020
Italian Riviera Tour, supported by Dickies

Our Italian flow riders were planning a skate trip for a long time this last year, but due to covid-19 lockdown restrictions, the plan just never happened for obvious reasons… However, in September the situation seemed to improve a bit and we found the opportunity to reunite part of the team to hit the road around the North-West coast of Italy.

Read more
*Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven