Ontmoet James A. Grant en James Cox, de makers van onze serie meet the makers

MEET THE MAKERS | 24.06.2020

Bij Dickies herkennen we de kunst van werken, dus maakten we onze serie Meet The Makers om een inkijkje te bieden in de individuen wiens creatieve geest hen doet uitblinken in hun gebied. Onze laatste uitgelichte onafhankelijke filmmaker volgt de twee creatievelingen die de serie tot stand brachten: de in Londen woonachtige modefotograaf James A. Grant en videograaf James Cox. We ontmoetten hen om meer te ontdekken over het maken van de series en over enkele van hun avonturen.

Hee jongens, welkom. Het zou geweldig zijn om iets meer over jullie beiden te weten te komen. Kunnen jullie ons wat informatie geven over jullie achtergronden?

JAG: Mijn naam is James Grant en ik ben een fotograaf op het gebied van mode, portretten en documentaires woonachtig in Londen maar oorspronkelijk afkomstig uit Jersey in de Kanaaleilanden. Ik heb als een kunstdirecteur gewerkt in het buitenland alsmede les gegeven in fotografie voordat ik in 2012 terug naar Londen kwam en sindsdien heb ik voor verschillende merken gewerkt als freelance fotograaf. Als ik geen foto’s neem ga ik graag surfen en motorfietsen rijden en ik probeer dat allemaal zo vaak mogelijk te combineren!

James A. Grant

Dat is een indrukwekkende samenvatting, JAG! En jij, James?

JC: Ik kom oorspronkelijk uit Portsmouth maar ik heb op verschillende plekken in het land gewoond door de jaren heen. Ik maak deel uit van de BMX-scene sinds mijn tienerjaren en kwam uiteindelijk te rijden voor een paar bedrijven, hetgeen een jongensdroom van me was. Ik werkte tijdens het rijden als grafisch ontwerper en maakte ernaast ook video’s, tot ik op een dag de kans kreeg om een risico te nemen en mijn veilige werk als grafisch ontwerper achter me te laten om fulltime voor mezelf te gaan filmen. Ik ging ervoor en begon een paar jaar later uiteindelijk mijn eigen bedrijf, Black Dots Video. Dus ik denk dat je kunt stellen dat ik hier al meer dan twintig jaar op een of andere manier mee bezig ben.

James Cox

 

Hoe raakten jullie voor het eerst betrokken in het Meet the Makers-project?

JAG: Mijn eerste shoot voor Dickies was voor een collectie in 2014 en sindsdien heb ik de afgelopen zes jaar vrij regelmatig voor jullie gewerkt. Mijn interesse hebben me er volgens mij altijd toe gebracht om foto’s te nemen van ‘echte’ mensen en momenten vast te leggen die anders misschien nooit zouden worden gezien. Dus toen de mogelijkheid me werd geboden om de Meet The Makers-campagne te schieten pakte ik die met beide handen aan. Ik had hiervoor al veel met James Cox gewerkt en ik wist dat zijn stijl hier ook goed bij zou passen, dus we hebben samengewerkt en zijn ermee begonnen om de makers op het werk te schieten en meer over hen te weten te komen!

 

Kunnen jullie ons een overzicht geven van waar de Meet The Makers-campagne jullie al heeft gebracht en welke makers jullie onderweg hebben ontmoet?

JAG: We begonnen in Londen voor een shoot van mijn goede vriend Reino in zijn studio. Hij is hoofdjuwelier en de eigenaar van The Great Frog. We hadden een topdag met het zien van zijn processen van begin tot eind, hetgeen ons leidde naar een reis in zijn bus om de gehele workshop van de flagshipwinkel van The Great Frog in Shoreditch te zien. Het was een indrukwekkende operatie! Vanaf daar gingen we naar Keulen voor een shoot van een maat van Coxie, de professionele BMX-rijder Felix Prangenberg. We brachten de dag met hem door en bezochten een paar van zijn favoriete plekken in de stad. Ik was vereerd dat Felix me zelfs zijn medaille van de X Games liet dragen!

We vlogen naar Nantes om Jeanne Duval te ontmoeten, we werden de hele dag achtervolgd door onweer. Het weer sloeg uiteindelijk om toen we op haar lokale plek arriveerden, en het was echt super om Jeanne weer te zien skaten nadat ze net was hersteld van een blessure. Toen reisden we terug naar het VK voor een shoot bij kapper Paul Hewitt en zijn familie in zijn kapsalon in Bristol. Het was inspirerend om te horen over zijn ongelofelijke reis om te komen op het niveau waar Paul nu is beland. We eindigden waar we begonnen in Londen en met een andere vriend van mij: skater, motorfietsmaker en schoenmaker Felix Jouanneau. Het was de perfecte manier om onze reis te eindigen. We reden op motorfietsen, zagen Felix skaten en leerden over de waanzinnige processen die nodig zijn om zijn stukken te creëren.

 

Hebben jullie uitdagingen ondervonden bij het schieten van de campagne?

JC: Het was eerlijk gezegd vrij probleemloos. Het enige probleem was denk ik toen JAG onze huurauto recht in een rotsblok reed, waardoor we zo’n zes uur in de regen aan de zijkant van een berg moesten wachten in het Zwarte Woud! Gelukkig konden we bij een tankstation genoeg bier verkopen om de tijd te doden tot we werden gered. Het kan ook vrij intens zijn om van de ene shoot meteen naar de volgend te gaan. Je wil bij ze allemaal arriveren met even veel enthousiasme en creativiteit als bij de eerste, ook al ben je tot laat bezig geweest met de vorige, of heb je ’s nachts gereisd om op tijd op de volgende locatie te zijn. Het is opwindend en ik vind het zelf een fijne manier van werken, hoewel het zeker uitdagend kan zijn.

 

Met zo’n ongelofelijke keuze aan onafhankelijke makers en het verwerven van een inzicht van hun dag ‘op kantoor’, wat zouden jullie dan de hoogtepunten noemen?

JC: Hoewel we niet veel tijd hebben doorgebracht met iedere maker, is het lang genoeg om te zien hoeveel tijd ze in hun passie hebben gestoken, het hebben ontwikkeld tot hun beroep. Ik denk dat ik JAG en mezelf ook in die categorie zou plaatsen, dus het tijd doorbrengen met zulke getalenteerde mensen heeft ons ook gemotiveerd onszelf nog wat aan te duwen. Als je iets hebt dat op een droombaan lijkt, denk ik niet dat mensen zich beseffen dat zoiets je niet gewoon komt aanwaaien, het is het resultaat van hard werk en vastberadenheid. De balans van trots in wat je doet maar ook flexibel genoeg zijn om daar een dienst van te maken waarin mensen willen investeren is wat je een pro maakt, en tijd besteden aan het observeren en leren van deze makers was een ervaring die je niet echt kunt verslaan.

 *Verplicht Veld
Uw interesses
Naar boven